Kattsnuva innebär kort och gott att din katt har blivit förkyld. Det är en luftvägsinfektion som ger symtom i de övre luftvägarna och precis som för hos oss människor kan det variera mellan hosta, nysningar och täppa. Både virus och bakterier kan ligga bakom kattsnuva och som tur är finns det idag bra vaccin för att undvika att katten blir allvarligt sjuk.
Symtom på kattsnuva
Det finns en rad olika symptom när din katt får kattsnuva. De vanligaste är täppt nos, hosta, feber och nysningar men det kan även ge rinnande ögon samt att katten blir trött och hängig. Oftast blir katten frisk på en vecka men var vaksam på om katten börjar att få andningssvårigheter. Eftersom det är en luftvägsinfektion kan kattsnuva utveckla sig till lunginflammation.
Orsak och behandling
Att din katt får kattsnuva kan bero på flera olika saker eftersom det orsakas av både virus och bakterier. Den vanligaste orsaken som står för mer än 90 % av fallen är virus, och då särskilt av herpes- och calicivirus. När det gäller bakterier är det Chlamydofila felis, Bordetella bronchiseptica och Mycoplasma spp som är de vanliga. För behandling av kattsnuva räcker det ofta med att du ser till att katten får i sig vätska och mat samt att djuret vilar.
Vaccination och veterinärbesök
Ibland kan dock katten bli allvarligt sjuk och kräva ett veterinärbesök. För att undvika svårare sjukdom vid kattsnuva rekommenderas att du vaccinerar ditt djur. Mot de två vanligaste virusvarianterna ingår vaccineringen oftast i det svenska basvaccinations-programmet. Vaccineringen utförs av en veterinär. Det är även veterinären som kan ta reda på vilket smittämne som gjort djuret sjukt. Vid svårare sjukdom kan veterinären röntga lungorna, undersöka ögonen eller liknade för att katten ska få rätt behandling.