Frågor och svar

Att ha katt ska vara kul och enkelt men alla som lever med katt kan ibland ha frågor, inte minst frågor som gäller försäkringen eller om någonting tråkigt skulle hända med katten. Nedan listar vi frågor och svar som vi vet många undrar efter. Har du en fråga så maila gärna info@bästakattförsäkringen.se så hjälper vi dig svara på den.

Vad gör man då katten blir sjuk?

sjuk kattMånga veterinärer, kliniker och djursjukhus erbjuder något som kallas direktreglering. I praktiken innebär det att självrisken betalas direkt till veterinären som sedan löser resten med försäkringsbolaget. Direktreglering går snabbt att utföra och innebär ofta att veterinären mailar fakturan till ditt försäkringsbolag redan i förväg eller under tiden som du väntar, både Svedea och Moderna Försäkringar har gjort sig ett namn för att lösa direktreglering supersnabbt. Veterinären får av försäkringsbolaget veta hur stor del som de ersätter och låter dig betala din del plus självrisk direkt till veterinären. Besöker du veterinären sent på kvällen eller är direktreglering inte möjligt ska du komma ihåg att spara alla kvitton och sedan skicka dem till ditt försäkringsbolag.

Vad är FORL?

FORL är en förkortning för Feline Odontoclastic Resorption Lesions som är en tandsjukdom vanligt hos katter. Sjukdomen innebär att tänderna långsamt bryts ner och att tandköttet blir väldigt inflammerat och kan blöda vid beröring. För katten är det här väldigt smärtsamt och leder till att katten får svårt att äta. Har din katt fått försämrad aptit och inflammerat tandkött närmast tänderna rekommenderas du kontakta veterinär. Visar det sig var FORL är ingrepp något som täcks av din kattförsäkring.

Kan jag resa med min katt?

Att resa med katt kräver ID-märkning och att det är ordning och reda på kattens papper. OBS att krav på vaccinering, pass och dokument kan variera beroende på länder och att det även krävs vid inresa till Sverige.

Tjäna pengar på kattavel?

Vi har fått in en del frågor om hur mycket pengar man kan tjäna på att bli uppfödare och avla katter. Svaret är ”nja”. Självklart går det att tjäna pengar på kattavel men det följer med mycket ansvar och jobb som oftast leder till att timlönen för att jobba med kattavel blir väldigt låg. Kattavel bör och ska helst drivas ideellt av kattälskare för katternas bästa. Du som redan är eller planerar att bli kattuppfödare bör också teckna en speciell försäkring för kattuppfödare.

Kan man ha flera försäkringsbolag?

Att ha flera försäkringsbolag är något vi rekommenderar så länge det antingen är billigare eller att villkoren är bättre. På de flesta försäkringsbolag kan vissa försäkringar vara prisvärda och bra där andra typer av försäkringar som erbjuds inte håller samma nivå. Vad som menas är att bara för att bilförsäkringen är bra på ett visst försäkringsbolag behöver inte kattförsäkringen vara lika bra. Därför rekommenderas det att jämföra specifika försäkringar mellan flera försäkringsbolag och välja det som passar bäst. Svårare än så är det inte!