Upphittade katter

Har du hittat upp en bortsprungen katt och är osäker på vad du bör göra? Nedan finns några punkter över hur man ska agera när det kommer till bortsprungna katter.

Det första du bör göra är att se efter om katten är ID-märkt och till exempel har en tatuering i örat. Dessa tatueringar är ofta kombinationer av olika bokstäver eller siffror och kan ibland vara otydliga beroende på kattens ålder och tatueringens kvalitet. Kan du tyda allt det som står finns det offentliga register där du kan se vem som äger katten. Bland annat djurid.se tillhandahåller den typen av tjänst och har ägarna av katten inte gett ut sina address offentligt kan du kontakta djuID direkt så hjälper dem dig istället.

Är märkningen så pass otydligt att du bara kan tyda enstaka siffror eller bokstäver kan du fylla i en asterix (*) där det saknas och sedan scrolla bland katter som uppfyller övriga kriterier.

På senare tid har det blivit vanligare att man märker dina katter med ID-chip som ofta sätts in under huden vid kattens skulderblad och därför är osynligt för oss människor. Saknar katten tatuering rekommenderas att besöka någon som har tillgång till chipavläsare. Detta brukar finnas hos polisen och på vissa katthem.

Har katten varken tatuering, ID-chip eller inte går att identifiera på annat sätt eller är det de klassiska metoderna som gäller. Faktum är att dessa metoder ofta är minst lika aktiva så varför inte sätta upp en affisch i grannområdet eller annonsera på din egen Facebook. I de flesta städer finns det lokala grupper för just det ändamålet så är katten upphittad i exempelvis Ludvika finns det mycket troligt en Facebook-grupp som heter ”Upphittade katter i Ludvika”.

Hittar du trots dina ansträngningar inte igen ägaren till katten rekommenderas att kontakta ett katthem eller djurhem  om du inte kan ta hand om katten själv.