Urinsten är en relativt vanlig åkomma bland katter och den drabbar både han- och honkatter. Oavsett om det är kristaller i urinen eller det har gått så långt att det har bildats stenar måste katten får vård och medicinering innan det blir totalstopp i urinröret. Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att förebygga problemen. Ju tidigare katten får behandling desto mindre risk för allvarliga njurproblem.
Symptom vid urinsten
Som alla andra sjukdomar finns det symptom på kristaller i urinen eller urinsten. Tecken som du kan hålla utkik efter är att katten gör täta besök på lådan (och försöker kissa utan att det kommer mer än några droppar), blod i urinen, smärta när katten ska kissa (den jamar) eller nedsatt aptit. Upptäcker du några av dessa symptom är det viktigt att du kontaktar en veterinär så fort som möjligt.
Går det att förebygga urinsten?
Svaret på den frågan är kort och gott; ja. En katt som har insjuknat och behandlats för urinsten får äta specialfoder en tid efter behandlingen; en del katter får göra det resten av livet. De förebyggande åtgärder som du själv kan vidta är att köpa ett bra foder med balanserade näringsämnen. Fodret motverkar och löser upp kristaller i urinen. Det är även viktigt att se till att katten dricker ordentligt och har tillgång till friskt vatten.
Tveka inte att kontakta veterinär
Urinsten är smärtsamt och om den inte behandlas på ett tidigt stadium är risken hög för att den kommer tillbaka eller orsakar obotliga skador på kattens njurar. En katt som har drabbats av urinsten en gång får lätt tillbaka den och därför är det viktigt att katten får ett bra foder med balanserade näringsämnen. Tveka inte att ringa och rådgöra med en veterinär om du är osäker, det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.