Abessinier

Abessinier är en kattras som kännetecknas av att vara nyfiken, mycket aktiv och som älskar att vara med där det händer. En abessinier gillar att jaga och apportera, något som kan sysselsätta den i timmar. Den är lättlärd och det går snabbt att träna katten i att gå i sele och koppel. Eftersom de är så aktiva är de ofta matglada och sällan kräsna.

Från Egyptiska pyramider till Skandinavien

Katter som liknar abessiniern har hittats avbildade i egyptiska pyramider och rasen kom till Europa, närmare bestämt till England 1896. Rasens storlek och utseende påminner i mångt och mycket om siamesens men abessiniern har en helt annan sammansättning och färg på pälsen. Abessinierns päls som är kort och tät och är mycket lättskött. Den kräver i princip ingen regelbunden borstning utan katten kan själv sköta pälsvården.

Storlek och utseende

Pälsen är tätliggande, spänstig och har dubbel eller trippel tickning. Med tickning menas att varje enskilt strå i kattens päls har två eller flera färgband och det här är något som gör abessinierns päls helt unik. Det finns andra kattraser vars päls är delvis tickad men då är den alltid kombinerad med andra tecken som till exempel ränder och fläckar.

Aktiv och nyfiken ras

Om du vill ha en katt med mycket energi med en lättskött päls är abessinier ett möjligt val. Du bör dock vara medveten om att rasen är social, vill vara med överallt och kräver aktivering för att inte börja stöka på egen hand. En abessinier älskar att apportera och är lättlärd vilket gör att den är relativt enkel att aktivera.