Andra kattdjur

Få varelser är så omgärdade av mystik och legender som katter. Våra tamkatter är resultatet av flera tusen års avel, ändå är det förvånansvärt lite som skiljer dem från deras vilda släktingar. Detta är något som de flesta kattägare säkert kan hålla med om: även hos den lugnaste huskatten kan den vilda sidan plötsligt ge sig till känna.

Släktingar till din katt

tiger kattdjurDet kattdjur som är tamkattens närmaste släkting är den så kallade falbkatten som än idag förekommer i vild form i nordöstra Afrika och Mellanöstern. Arkeologiska fynd och DNA-analyser tyder på att man började tämja denna kattart för ungefär 9 000 till 10 000 år sedan. Katterna blev inte bara husdjur utan sågs dessutom som heliga av egyptierna och flera intilliggande kulturer. Man har gjort försök att tämja andra kattdjur, bland annat lodjur, med varierande resultat.

Lodjuret: en skygg kusin

Lodjuret (Lynx lynx) är det enda vilda kattdjuret som förekommer i Skandinavien. Under början av 1900-talet var det nära att utrotas helt i Sverige, men sedan dess har beståndet hunnit återhämta sig. Idag finns det över 1 200 lodjur i Sverige. Trots att de är spridda över i princip hela landet är det sällan man får syn på dem. I motsats till våra tamkatter föredrar de nämligen att hålla sig så långt borta från människor som möjligt.

Det bor en vildkatt i varje tamkatt

Vi har länge levt sida vid sida med tamkatter och känt stor respekt för dess vilda släktingar. Tusentals år av av avel och domesticering har gett upphov till de tamkatter vi känner idag, men ändå är det inte så mycket som skiljer dem från deras förfäder. Som kattägare vet du att även den lugnaste tamkatten har en inre vildkatt som kommer fram då och då. En sak är säker: kattdjur har alltid fascinerat oss människor!