Bengalkatter

Bengalkatten är en riktigt häftig katt som ursprungligen var en hybrid mellan en tamkatt och den asiatiska leopardkatten. Det en gång hetsiga temperamentet är borta och i dag är det en lekfull och nyfiken ras som gärna vill ha sällskap och alltid är redo för äventyr. Rasen räknas som en egen ras i Sverige sedan 1999.

Bengalkattens päls – mönster och färg

Det finns två godkända varianter av pälsens mönstring. Vanligast är den fläckiga varianten som kallas ”spotted” men även randiga, ”marble”, katter är godkända. Det finns flera godkända färger inom rasen, det som är viktigt är att nyanserna mellan kattens päls och mönstring skapar kontraster. Det är också viktigt att veta att kattens päls förändras med åldern. Det är därför svårt att se på en kattunge hur den kommer att se ut som vuxen.

Hälsa och sjukdomar

Bengalkattens hälsa i Sverige är mycket god. Det är en frisk tamkatt, men rasen har tre stycken kända ärftliga sjukdomar. En är PK-brist, vilket innebär en brist på röda blodkroppar och som kan ge katten anemi. Den andra sjukdomen är PRA, som kan göra katten blind eftersom den påverkar näthinnan. Den sista sjukdomen är HCM som är en förtjockning av hjärtmuskeln och som kan leda till ett flertal följdsjukdomar.

Köpa en bengal

När du bestämt dig för att köpa en bengalkatt så kom ihåg att kolla stamtavlan och försäkra dig om att föräldrarna är godkända för avel. Detta för att förhindra att ärftliga sjukdomar sprids inom rasen. Vissa av sjukdomarna uppdagar sig först senare i livet, så även en sjuk individ kan verka frisk till en början. En katt kan givetvis drabbas av andra sjukdomar också, som till exempel kattsnuva eller kattpest, så se till att du vaccinerar och försäkrar din katt!