Bli uppfödare

Alla kattägare har nog slagits av tanken att någon gång bli uppfödare. Innan man blir uppfödare bör man dock tänka igenom och förstå vilket ansvar som följer och vilka krav som ställs på kattuppfödare. Kattuppfödare blir man för att man älskar katter och gör du det för att tjäna pengar finns det nog andra idéer som är bättre. Till och med av skatteverket räknas kattuppfödning som en hobby vilket antyder att det är väldigt svårt att bli rik på. Med det sagt, att det kan vara en fantastiskt rolig hobby som kattälskare.

Avelskatter

kattungar bild Vad som ligger till grund för din kattavel och som ofta är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar om du lyckas eller inte är den avelskatt du väljer. Då du väljer avelskatt är det viktigt att identifiera även de minsta defekterna såsom färgdefekter, skelande ögon och sjukdomar i stamtavlan. Även små defekter som kan tyckas harmlösa kan skjuta hela avelsarbetet långt bak för rasen och förhindra framtida avel. Innan du köper en avelskatt rekommenderas därför att fråga flera experter och andra uppfödare efter deras erfarenheter och tips. Dubbelkolla också att avelskatten är ID-märkt och registrerad i SVERAKs register.

När du väl får kattungar måste du själv registrera dessa i SVERAK (kostar 200 kronor per kattunge). Innan du säljer kattungarna går du inte glömma att de ska besiktigas av en veterinär och vaccineras innan.

Avelsförsäkring

Försäkringar för kattavel skiljer sig något från vanliga kattförsäkringar och ger ett utökat skydd för kattungarna och vid själva förlossningen. Dessutom ger försäkringarna extra skydd mot problem och åkommor som kan drabba din katt vid dräktigheten. För kattavel rekommenderar vi Försäkringsbolaget Svedea som har ett bra skydd om något skulle hända med kattungarna och ger ersättning till utredning av fertilitetsproblem för avelskatten. Försäkringen är enkelt att teckna online och ger ett billigare pris om katten är stambokförd och registrerad i SVERAK.