Cornish Rex

Katter av rasen Cornish Rex är mycket livliga, nyfikna och intelligenta. Dessa katter är aktiva och har ett behov av mycket stimulans. Därför vill de gärna ha en kattkompis eller två att busa med. Det är en viljestark ras som samtidigt är mycket lyhörd och har lätt för att lära.

Kattrasen som splittrades och blev två raser

1950 uppstod rasen Cornish Rex i staden Cornwall genom en mutation som gjorde att en kattunge föddes med en lockig päls. Kattägaren tog vara på anlaget och började avla vidare. Efter en tid av problematisk avel insåg man att anlaget som ger den lockiga pälsen är recessivt. Det innebär att båda föräldrarna måste vara bärare av anlaget för att det ska synas på avkomman. 1968 splittrades rasen och delades upp i Devon Rex och Cornish Rex.

Rasens storlek och utseende

Kattrasen kännetecknas främst av den lockiga pälsen men också av ett medellångt kilformat huvud, linjer som är rena och strama samt en haka med tydlig markering. Ögonen hos en Cornish Rex är medelstora, ovala och lätt snedställda. De har påfallande stora öron med bred bas och hög placering. Kroppen är högbent, slank, fast och muskulös med raka slanka ben, små ovala tassar och en lång, smal svans. De ger ett kraftfullt och elegant helhetsintryck och som påminner om en vinthund.

Den lockiga pälsen

Pälsen är Cornish Rex främsta kännetecken. Den är väldigt kort, lockig eller vågig och silkesmjuk. Pälsen har inga täckhår. På kattens rygg och sidor bildar pälsen tydliga så kallade tvättbrädesvågor. Pälsen ligger tätt intill kroppen och framhäver de eleganta linjerna hos katten. Cornish Rex har en mycket lättskött päls som inte kräver daglig vård och de fäller också mycket lite. Pälsen är dock tunnare än hos normalpälsade katter så en Cornish Rex trivs ofta bäst inomhus, i värmen.