Den svenska jättekatten

Det finns en mängd olika kattraser i dag, vissa mer populära och välkända än andra. Har du hört talas om maine coon? Det är en stor kattras, en vikt upp mot 8 kg är inget ovanligt för hankatterna. Den svenska maine coon-katten som har fått namnet CC, är en jätte som mäter 130 centimeter från nos till svans.

130 centimeter lång och väger 12 kilo

CC är 130 centimeter lång och väger hela 12 kilo. Redan när han var 12 veckor gammal vägde han 1,8 kilo. Det kan jämföras med rasens medelvikt, som är 3,5-6 kilo för honor och 6-8 kilo för hanar. Trots att CC nästan är lika stor som en hund, och därför skrämmer människor med jämna mellanrum, berättar familjen att han är jättesnäll.

Andra stora katter

CC må vara en jättekatt, men faktum är att han inte är ensam om att vara så stor. Maine coon är världens största kattras och i New York finns det en annan stor katt, döpt till Samson, av samma ras. Katten är längre än ett litet barn, men är trots sin storlek är han enligt ägaren en snäll och vänlig katt.

Stora men snälla

Maine coon-katter är stora och kan framstå som tuffa men i själva verket är många katter av den här rasen mycket snälla och kärleksfulla. Det gäller även CC, som skedar med familjemedlemmarna varje natt och till och med lyder order, när han känner för det. CC är i dag en självklar medlem i familjen Edh i Köping, som köpte honom som kattunge av en uppfödare i Eskilstuna.