Giftiga växter och svampar för katter

Katter är nyfikna djur som gillar att undersöka och smaka på det mesta. Därför är det viktigt att känna till att det finns krukväxter, svampar och snittblommor som är giftiga för katter. En del växter kan orsaka klåda i munnen, diarré och kräkningar. Sedan finns det växter som kan i värsta fall leda till livshotande förgiftning.

De här växterna ska du som kattägare undvika

Vad många inte vet är att helt vanliga krukväxter som monstera, pelargoner, fredskalla och garderobsblomman kan ge symptom som irritation i kattens mun och kräkningar om de får i sig dessa. Även liljor och snittblommor som påskliljor och pingstliljor ska hållas borta från katter då det skadar deras njurar. Om man som kattägare inte skulle köpa dessa blommor själv så är det bra att ha extra koll på vad gäster tar med sig in i hemmet.

Se upp för vindruvor och svamp

Många blir förvånade när de hör att den goda och söta vindruvan faktiskt kan skada katters njurar riktigt ordentligt. Även russin är giftigt för katter. När det kommer till svampar så ska katten liksom människan undvika alla olika typer av flugsvamp. Dessa svampar kan orsaka mycket alvarlig njursvikt som kan leda till döden. Det är lurigt med svampförgiftning då den märks först ett par dagar efter att katten har fått i sig svampen.

Ring veterinären om du är orolig för katten

Misstänker du att din katt har fått i sig något giftigt ska du genast ringa veterinären där du får råd om hur du ska agera på bästa sätt. Symptom som kan vara bra att vara uppmärksam på är feber, nedsatt aptit, trötthet, kräkningar, diarré och bleka slemhinnor. Det finns behandling att få för de djur som fått i sig något olämpligt.