Himalaya saltlampa – farlig för djur

Saltlampan har blivit en populär tidlös heminredningsdetalj, dels på grund av det stämningsfull ljuset, dels för de mineraler som sägs döda luftburna bakterier i hemmet. Vad man säkert vet är att lamporna är livsfarliga för djur, exempelvis katter som tycker om att slicka i sig saltet. Katter har blivit natriumförgiftade, vilket slår ut kattens kroppsfunktioner.

Saltlampa livshotande för ditt husdjur

Katter är nyfikna och vill gärna slicka på saltlampan. Natriumförgiftning hos till exempel en katt eller hund är livshotande. Det kan ge en svullnad i kattens hjärna, vilket gör att den varken kan äta eller gå. Anfall av diaréer, kräkningar och ökad törst är andra symptom liksom djurets oförmåga att hålla balansen. Djuret måste omedelbart få i sig så mycket vatten som möjligt för att på så sätt spä ut saltet. Samtidigt måste det snabbt vidare till en veterinär.

Saltlampa för hälsans skull

Saltlampan, eller Himalayalampan, har blivit alltmer populär. Förutom funktionen som stämningsljus i hemmet, menar många att det är en nyttopryl. Det är de urgamla saltkristallernas mineraler som påstås ha en ”helande kraft” och att den motverkar de luftburna bakterier som finns hos alla i större eller mindre utsträckning. Något vetenskapligt medicinskt belägg för det senare finns inte. Eftersom lampan består av saltkristaller är det naturligt att husdjur slickar på lampan. Sker det ofta kan en katt bli förgiftad av saltet.

Himalayalampor – på gott och ont

Det finns för- och nackdelar med det mesta. Inte sällan är det vackra, roliga eller sköna också farligt. För det mesta blir det en läxa att lära först efter det att skadan är skedd. Vad gäller Himalayalamporna är det konstaterat flera gånger att just de vackra saltkristallerna i sina roliga former och med sitt mjuka sköna ljus, är direkt livsfarliga för våra husdjur.