Hypertyreos hos katter

Har du en katt som plötsligt ändrat beteende? Äter mer, dricker mer, kräks och minskar i vikt? Då kan din katt ha fått hypertyreos. Det är särskilt vanligt att äldre katter drabbas och orsaken till sjukdomen beror oftast på att katten har fått en godartad tumör i sköldkörteln som orsakar högre ämnesomsättning.

Vilka symtom uppträder vid hypertyreos?

Katter som drabbats av hypertyreos, även kallad giftstruma, uppvisar symptom som diarré, att hjärtat rusar, orolighet och aggressivitet. Pälsen blir samtidigt ofta glanslös och matt. För en veterinär är det lätt att ställa diagnos genom att ta ett blodprov eller genom att känna den förstorade sköldkörteln på katten. Det finns behandling genom livslång medicinering, vilket kommer att hålla sjukdomen i schack.

Finns det olika behandlingar vid hypertyreos?

Katten kan få biverkningar av medicineringen och det är viktigt att hålla koll på hur katten mår den första tiden. Skulle katten få några avvikande symptom av läkemedlet, går det att använda sig av radioaktiv jodbehandling som ett alternativ, Behandlingen går till så att katten får en spruta i nacken, för att ta död på de överaktiva cellerna i sköldkörteln. De friska cellerna börjar efter behandlingen att producera normala hormonnivåer på egen hand.

Kattfoder vid giftstruma

Katten behöver få i sig ett annat kattfoder som passar de med hög ämnesomsättning så länge den medicinerar. Ett y/d foder innehåller lågt innehåll av jod, så att sköldkörteln inte producerar lika mycket sköldkörtelhormon. Fodret fungerar inte på alla katter, så var uppmärksam på hur din katt mår för att kunna följa upp med att ta ett blodprov för att se om fodret fungerar.