Kända katter

Katter är ett vanligt och ofta trevligt inslag både som tecknade djur och spelade av verkliga katter i film och serier. De brukar ofta tillskrivas egenskaper som egensinniga med en helt egen vilja till skillnad från deras ofta utmålade ärkerival, den mer lydiga hunden. Det finns få lika kända katter här i världen som den lata katten Gustaf.

Katter i serier och film

Om du tänker på några av världens mest kända katter i tecknade serier eller filmer så dyker förmodligen Gustaf upp i minnet, katten som helst äter lasagne, ligger och latar sig och bråkar med hunden Ådi. Kanske kommer du även att tänka på Tom, som ständigt ligger i luven på musen Jerry eller den svenska svenska katten Findus som bor tillsammans med gubben Pettsson. Gemensamt för dem alla är de ständigt skapar bus och hyss med en sann katts slughet.

Katthyss i verkligheten

Det är inte bara i serier och på film som katter skapar bus, även i verkliga livet kan katter bidra till att skapa hyss. Därför är det viktigt att ha en bra försäkring på sin katt, om olyckan skulle vara framme. Det är inte obligatoriskt att försäkra katter, men det är en god hjälp när den väl behövs. Jämför olika försäkringar och välj den som passar dina och din katts behov bäst.

Kattens historia, från helig varelse till familjemedlem

Redan för 5000 år sedan skapades ett tempel i Egypten till den katthövdade gudinnan Basts ära, och utgrävningar visar på mumifierade katter som sällskap i gravar. Under medeltiden gick katten ett mörkare öde till mötes när den kopplades ihop med häxjakterna. Detta rykte fick katten dock rentvått under 1800-talet och har sedan dess haft sin välförtjänta plats som familjemedlem världen över. Det var under 1900-talet som katter dök upp på både vita duken och i serier, och det är tack vare dessa som vi nu har kända katter som Gustaf, Tom och Findus.