Kattallergi

Lever du med dilemmat att du älskar katter men dras med allergi? Det finns faktiskt lösningar på det här problemet. Du kan till exempel välja en ras som du inte reagerar så starkt på eller ta mediciner. Det går till och med att vaccinera sig mot kattallergi om du skulle vilja det.

Dessa kattraser är mer allergivänliga

Om du ofta får symptom när du är i närheten av en katt kan du välja en av flera kattraser som anses vara allergivänliga. Det sägs att ragdolls och sibiriska katter är mer allergivänliga än andra. Dock går det inte rekommendera en ras som är helt allergifri eftersom man inte kan säga hur en enskild individ kommer reagera på en viss katt.

Använd dig av mediciner

Om du ska besöka någon som du vet har katt finns det ingen anledning till att få röda ögon och andra symptom. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som kan lindra dina besvär. Dessa är dock främst tänkta att användas vid enstaka tillfällen och inte varje dag. I så fall finns det bättre alternativ som är värda att kolla upp.

Fundera över vaccination

Det går faktiskt att vaccinera sig mot kattallergi men det kan ta flera år innan det ger önskat resultat. Det kallas även för immunterapi och du får ta sprutor under ett antal år. Kroppen tränar på att bygga upp en tolerans mot katter. Under den första tiden får du räkna med att ta en spruta en gång i veckan innan det gradvis minskar.