Katten och hyenan, är de släkt med varandra?

Personligen associerar jag hyenan mer med hunden än vad jag gör med katten. Men efter att ha läst en artikel på Illustrerad Vetenskap vet jag numera bättre. Det jag läste var att dagens landlevande rovdjur delas generellt in i åtta olika kategorier: hundar, björnar, halvbjörnar, mårddjur, katter, genetter, sibetkatter och hyenor. Med hjälp av den teknologi som numera finns tillgänglig har man kunnat undersöka fossiler och jämfört dessa med DNA-undersökningar utförda på levande arter. Ett av resultaten som man kom fram till är att för ungefär 55 miljoner år sedan togs ett avgörande steg i utvecklingen för den gemensamma förfadern till hela gruppen av kategorier. Den ena grenen innehåller som väntat hundar, björnar, halvbjörnar och mårddjur medan den andra grenen innehåller resterande rovdjur som även så inkluderar hyenor och katter.

Inget att oroa sig över

Trots denna fantastiska upptäckt kan jag som kattägare vara lugn, min katt kommer inte gå bananas och börja jaga älg i pack på min bakgård. Men det är för mig mycket intressant att man fortfarande kan läsa av katternas DNA och se hur deras evolution har gått till. Från ett vilt rovdjur som tillhör samma kategori som lejon, tigrar och hyenor till att vara en riktigt mystroll som klättrar omkring på sofforna i hiskeligt många hem i Sverige idag. En härlig utveckling om jag får tycka till!

Maten har också förändrats

Det är inte bara kattens miljö som har förändrats drastiskt under dessa 55 miljoner år sedan, utan även maten som den livnärar sig på. Numera smaskar en katt oftast på fabriksproducerat torrfoder och blötfoder i form av fisk och annat kött. Maten som ges till katten idag innehåller oftast extra mycket näringsämnen som gör att katten inte behöver äta lika ofta och det kan ägna tid åt annat dessutom blir det billigare för oss kattägare. Tidigare åt vildkatter det dem jagade och i början åt tamkatter likt tamhundar rester av den mat de fick från sina ägare.