Mikrochip för katt

Microchip för katter kan komma att bli en lag i början av nästa år. Med detta hoppas man att antalet att hemlösa katter minskar runtom i hela Sverige. Det finns redan en regel när det gäller hundar, men katter har under många år inte värderats lika mycket som övriga djur. Kattälskare jublar till lagförslaget.

Hitta din katt med hjälp av ett microchip

Efter årskiftet kommer det att bli förbjudet att äga katt utan microchip. Katten får en unik kod som gör det enklare för ägare och upphittare att se vem som äger utekatten. Kattföreningar runtom i Sverige uppmanar till hur viktigt det är att chippa sina utekatter. Dessa vackra djur har en stor förmåga att bryta sig ut ur hem och då kan det vara bra att ha våra husdjur registrerade i databaser så att dem kommer hem igen

Hopp om mindre sommarkatter med krav på chip

Sommarkatter som överges i våra stugor när skolan börjar. Samhället värderar tyvärr inte katter lika mycket som hundar och konsekvenserna blir att katterna blir utekatter, som sedan blir hemlösa och utsatta katter. Med en obligatorisk chipmärkning kan man i en nationell databas hitta ägare och därefter ställa krav eller ge böter för att man övergett sitt husdjur. Detta kravet kan minska antalet hemlösa katter i samhället och i sin tur hjälpa till att avlasta alla kattföreningar som idag är överfulla.

Ta ansvar för sommarkatten. Krav på microchip!

Enligt Sveriges kattföreningar är problemet med sommarkatter stort och inför man ett krav på microchip så kommer förhoppningsvis antalet hemlösa katter minska då det kommer att bli enklare att spåra ägarna. Enligt länsstyrelsen har vi upp emot 100 000 hemlösa katter i Sverige och det kostar samhället flera miljoner. Därför måste kattägare ta ett större ansvar och att kattens rättigheter stärks. Sist men inte minst och det absolut viktigaste är att det kommer att skrämma bort oseriösa kattköpare.