Ocicat

Visste du att det finns en kattras som heter ocicat? Det är en blandning mellan abessinier och siames och idag kan du hitta rasen som husdjur i många hem runtom i världen. Den första ocicaten han härledas till 1960-talet och på 1970-talet parades även american shorthair in för att få en större katt.

Abessinier och Siames = ocicat

Ocicat uppstod genom en experimentparning i USA och finns numera på många ställen i världen. Rasen är fläckig och har en kort, glansig päls. Hela katten, förutom svansspetsen, är mönstrad. Kroppsbyggnaden är kraftfull, men också smidig. Vad gäller egenskaper är ocicat en intelligent och tystlåten katt. Samtidigt är den sällskaplig och aktiv, vilket gör att den passar bra som husdjur.

Uppkomsten av namnet ocicat

När rasen uppstod genom en experimentparning skulle den ges ett namn, och valet föll tillslut på ocicat. Från början var det tänkt att den skulle heta ocelette (då den har ett ozelotlikt utseende) eller accicat (från engelskans accident, det vill säga olyckshändelse). Först år 1987 certifierades namnet ocicat, som alltså är en slags hybrid mellan de två från början föreslagna namnen.

Ocicat i Sverige

Om du är sugen på att skaffa en ocicat kan du göra det här i Sverige. Prisbilden kan dock variera något. Vanligen kostar en sällskapskatt mellan 8 500 och 10 000 kronor här i Sverige och om du ska ha den till avling kan priset stiga ännu högre. Det bästa är att höra av sig till en uppfödare för att få mer information om det.