Så påverkas din katt av Corona

Coronapandemin påverkar vardagen för de flesta människor och många djurägare är i dagsläget oroade för vad som händer om husdjuret skulle drabbas av det fruktade viruset. Den övergripande bedömningen från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är att den absolut övervägande delen av covid-19 pandemin sprids från människa till människa även om annan smittspridning har påvisats.

Hur stor är smittrisken?

Men hur stor är egentligen risken för smittspridning från djur till människa eller risken att man själv smittar katten eller hunden? I dagsläget är risken att du som katt- eller hundägare ska smitta ditt husdjur försumbar, vilket betyder att den är oerhört liten. Rapporter har dessutom visat att djur som blir smittade inte påverkas av viruset på samma sätt som vi människor. Likadant förhåller det sig med risken att du blir smittad av ditt husdjur.

Hur skyddar jag mitt husdjur under coronapandemin?

Hur skyddar jag min katt eller hund under pandemin på bästa sätt? Det enklaste sättet att undvika smittspridning mellan djur och människa är att följa samma hygienregler som gäller oss människor emellan, det vill säga att tvätta händerna innan och efter kontakten med hunden eller katten. Om du är hundägare och är ute på hundpromenad gäller samma regler om avstånd som för alla andra, både för dig och för hunden.

Tvätta händerna och håll avstånd

Under pandemin gäller samma regler för dig som katt- eller hundägare som för alla andra: håll avstånd och tvätta händerna före och efter kontakt med husdjuret. Överföring av smitta mellan djur och människa och vice versa är försumbar och det kan vara skönt att veta att om djuret mot all förmodan skulle få covid-19 så kommer det inte att bli lika allvarligt som när människor blir drabbade.