Sår eller skador hos katter

Det finns många olika anledningar till att din katt kan ha fått ett sår eller har en sårskorpa. Katter är lekfulla och framförallt utekatter kan även vara väldigt äventyrliga. Men det finns några bra saker att känna till som kattägare om du upptäcker ett sår på din katt, då även små sår kan leda till problem för din katt.

Många saker kan orsaka sår

Det finns många saker som kan orsaka sår hos katter. Till de allra vanligaste såren hör diverse bitskador, bitsår, rivsår eller bölder. Till de mindre vanliga hör allvarliga sårskador eller skabb. En del bitskador kan även leda till att att såren blir en böld om den inte behandlas rätt. Bölder är ofta sår som inte har läkt på ett bra sätt.

Vad kan du göra

Det är alltid bra att ha saltlösning, kompresser och bandage hemma om du har en katt. Skulle det vara så att din katt har fått ett litet sår går det fint att göra rent det ordentligt med koksalt eller sårtvätt. Var noga med att tvätta rent eventuellt blod eller smuts som har torkat in i pälsen runt såret också. Om det är svårt att rengöra såret ordentligt kan det även rekommenderas att du klipper eller rakar bort en bit av pälsen runtomkring såret.

Efter att du har gjort rent såret och satt på en kompress med bandage rekommenderas det alltid att du sätter på en tratt på katten så den inte kommer åt såret igen. Katter har ju en tendens att vilja slicka rent sina sår själva.

Håll koll på temperaturen

En katt som har ett nytt sår är alltid bra att hålla en uppsikt över. Håll koll på såret och rengör ytterligare om det behövs.  Ta även alltid tempen på katten när du upptäcker såret och håll koll på om någonting ändras. Det kan hända att såret blir infekterat och liknande. Håll uppsikt om såret svullnar eller blir rött. Håll även koll på om din katt äter och dricker som vanligt efter att den har fått ett sår.

När du ska söka veterinärvård

Märker du att såret blöder mycket, är djupt eller ligger på ett känsligt ställe så som runt ögon, nos, magen eller liknande, skall du alltid uppsöka veterinärvård. Det samma gäller om du är osäker på kattens sår eller om du märker att kattens mående försämras på något vis efter. Bildas det var i ett sår du själv har försökt hålla rent eller liknande skall du alltid uppsöka veterinärvård.