Siameskatter

Siameskatten sägs ibland vara ”katternas hund”. Den är läraktig, vill vara nära människan och kan till och med gå i koppel. En del säger att om man inte kan bestämma sig för om man ska skaffa katt eller hund så passar en siames bra, eftersom den är en blandning av båda. Den är aktiv långt efter att den har blivit vuxen katt och leker gärna, ibland typiska hundlekar som apport.

Siamesen från Siam

Den anses härstämma från det land som en gång kallades Siam, som idag är Thailand. Det finns dokument som hävdar att den hölls som sällskapsdjur redan på 1300-talet hos thailändska munkar. I Europa finns det första omnämnandet av rasen i litteratur från slutet av 1700-talet. Precis som hos munkarna i Thailand är siamesen än i dag en omtyckt innekatt i Sverige.

Den livliga rasen

Siamesen är perserns motsats. Persern är ett stillsamt djur som helst sover bort hela dagarna. Siamesen däremot är det mer fart i. De vill gärna leka långt högt upp i åldrarna. Den är intelligent och har ofta en egen vilja. Även om din siames är en innekatt så rekommenderas en försäkring för eventuella olyckor. För om katter är nyfikna i allmänhet är siamesen nyfiken i synnerhet. Och med nyfikenhet följer tyvärr ofta ett missöde.

Siameser är sociala djur

Siamesen är ett socialt djur och vill gärna umgås i grupp. Därför rekommenderas inte att skaffa en ensam siames. Passa på att skaffa två samtidigt eller kombinera med en annan kattras i samma släkte såsom en balines eller oriental. En ensam siames är en olycklig siames och anser att alla i familjen ingår i samma flock. Samtidigt som den är en mycket aktiv katt så kan dessa flockinstinkter visa sig då katten ska sova. Den sover gärna med hela sin familj i en hög, såsom lejon på savannen.