Ska du flytta med katten?

En hund är inga större problem att genomföra en flytt med, den följer helt enkelt med sin flock. Den självständiga katten kan däremot kräva lite mer planering, särskilt om det är en katt som är van vid att gå in och ut som den vill. I den här artikeln kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du flyttar med en katt.

Feromoner gör flytten mindre stressig

Precis som människor är alla katter olika. En del bekymrar sig inte alls av nya omgivningar medan andra blir stressade. Vet du med dig att du har en katt som lätt blir orolig kan du minska stressen genom att spraya eller sätta upp en väggdosa med lugnande feromon. Det får katten att slappna av och känna sig mindre stressad i det nya hemmet.

Släpp inte ut katten de första dagarna

Om din katt är van vid att vara ute är det viktigt att du inte släpper ut den de första dagarna i det nya hemmet. Katten känner inte till de nya omgivningarna och hittar inte hem om den skulle bli skrämd av något. Det lättaste sättet att introducera katten för den nya utemiljön är att gå ut med den i koppel och låta den lära känna den nya miljön och alla dofter.

Sunt förnuft gör flytten med katten enkel

Det behöver inte vara svårt att flytta med katt och genom att använda sunt förnuft minskar du även risken för att katten blir stressad eller springer bort när du släpper ut den från den nya bostaden. Lita inte på dem som säger att en katt alltid hittar hem för det stämmer inte. En katt som blir skrämd av en människa, andra katter i området, en hund eller något annat kan springa långt och sedan inte våga sig hem igen. Genom att långsamt introducera katten för den nya miljön, i koppel de första gångerna utomhus, skapar du förutsättningar för att katten klarar flytten bra.