Sphynx

Sphynxen är en trevlig och livlig ”nakenkatt”, som är social och fungerar bra tillsammans med hundar och med andra katter. Skinnet är skrynkligt, kroppen täcks av tunna fjun så kattens hud känns som en varm persika. Namnet har den fått på grund av att den liknar de klassiska egyptiska kattstatyerna. En sphynx är full av energi och upptåg, samtidigt som den är både tillgiven och intelligent.

Att vårda en sphynx

Eftersom sphynxen inte har hår på kroppen förbrukar den mycket energi och har en hög ämnesomsättning för att kunna hålla sin kroppsvärme. Den behöver äta ofta och mycket och måste ha fri tillgång till foder som gärna ska innehålla extra mycket fett. Sphynxen är särskilt känslig för både kyla och solsken och behöver skyddas från det, bland annat genom regelbunden hudvård.

Karaktäristiskt för sphynxens utseende

Sphynxen kommer från Kanada, där den första katten föddes 1963 i en kull med päls. 1978 skickades två Sphynx-katter från Toronto till Nederländerna, och de var ursprunget till den europeiska rasen. Sphynxen har en medelstor, muskulös kroppen med lång avsmalnande svans. Öronen är karaktäristiskt stora på det lilla kilformade huvudet med snett placerade ögon. Morrhårskuddarna är markerade och kindbenen är höga och breda. Spynxens tassar är ovala med långa tår och mycket tjocka trampdynor som ser ut som små luftkuddar.

Att sköta sphynxens hälsa

Sphynx godkändes som ras i slutet av 1960-talet. Under en period drogs godkännandet tillbaka på grund av ärftliga defekter. 2002 registrerades den första sphynxen i Sverige. Den nutida rasen kan få problem med hjärtat, speciellt när den blir äldre. Även huden kan drabbas av åkommor. Därför kan det vara bra att vara observant och förebygga problemen genom att vara noga med att katten får bra foder, motion och vila.