Ta hand om katten i sommar

Katter är soldyrkande djur som trivs med sommar och sol om de har tillgång till vatten och skugga under dagen. Som kattägare finns det många saker att tänka på då det gäller sitt husdjurs välbefinnande. Det är allt från insekter och djur till brännskador och värmeslag som kan ställa till det. Här följer några tips hur du bäst tar hand om din katt under sommarmånaderna.

Skydda katten från andra djur

Något av det vanligaste en katt kan råka ut för är fästingar och även om katter sällan blir sjuk av parasiten kan de sprida dem vidare. Var noga med att använda fästingmedel som är avsett för just katter då de kan drabbas av anaplasmos. Om du ser en fästing i pälsen ska de plockas bort direkt. Förutom insektsbett kan katten även drabbas av ormbett och det är även mycket vanligt med inälvsparasiter, gör därför en avmaskning vid behov.

Brännskador och värmeslag

Precis som oss människor kan katterna få brännskador av solens skadliga strålning. Vissa kattraser är känsligare än andra och då särskilt om det är katter med ljus och tunn päls eller nakenkatter. De delar som är extra utsatta är nosen, öronen och magen, använd därför en solkräm utan parfym. Katten kan även drabbas av värmeslag och märker du att katten börjar att flämta kan du vira in den i våta handdukar.

Var vaksam på hur din katt mår

Du som kattägare känner din katt bäst och ser om den mår dåligt. Exempelvis kan kattens päls förändras vid parasiter. Försök att göra närmiljön så säker som möjligt för ditt husdjur och ska katten vara ute bör den vara kastrerad. Har du en balkong kan du sätta upp nät vilket gör att katten inte kan hoppa ut. För katter som brukar vara ute, känn efter i pälsen varje dag för att se att varken loppor eller fästingar finns.