Tamkatter

Det finns få saker som är så mysigt som en katt som hoppar upp och lägger sig i knäet och spinner. Katten är ett mycket populärt husdjur i Sverige men innan man skaffar en katt, eller något annat husdjur, är det viktigt att ta reda på vad det innebär att vara djurägare.

Har du tiden?

tamkattMånga tror att katter sköter sig mer eller mindre själva. De behöver inte gå ut som en hund, en katt kan trivas utmärkt som innekatt och lära sig att gå i koppel om man lägger ner lite tid på träning. I övrigt kräver en katt nästa lika mycket som en hund. Katter är sociala och vill gärna vara med där det händer, om det så bara handlar om att ligga bredvid en människa i soffan.

En aktiv katt är en nöjd katt

En kattunge är ofta en självklarhet att leka med. Tyvärr glömmer många bort att även vuxna katter mår bra av att leka eller bli stimulerade på annat sätt, t.ex. genom att leta efter godisbitar. Katten är en jägare och behöver röra på sig och få jaga saker, särskilt om det är en ren innekatt, för att må bra och inte bli tjocka. Godisbitar i en tom toalettrulle med tejpade sidor och ett hål på mitten är en bra sysselsättning.

Försäkring är viktigt

Oavsett om du har en katt som går ut och in som den vill eller är en ren innekatt, är det viktigt att du försäkrar den. En olycka händer lätt och veterinärbesök, även för små blessyrer, kan blir dyra. Om du har en försäkring som du lämpligast tecknar när du köper katten, är du skyddad mot höga utgifter om det skulle hända din katt något.