Tandproblem hos katter

Har din katt börjat lukta illa i munnen? Det är inte ovanligt att äldre katter får tandproblem som tandsten och plack. Har katten nedsatt aptit, förändrat beteende eller synlig plack och tandsten är det en god idé att kontakta en veterinär för att kunna påbörja en undersökning om vad det rör sig om.

Symtom vid tandproblem

70 % av alla äldre katter har någon form av tandsjukdom där plack är det som är vanligast. Det finns även fall där katter får något som kallas stomatit. Det är en mycket smärtsam inflammation i kattens mun och tandkött, som blöder lätt och som får en mörkröd färg. Den visar sig oftast genom att katten inte vill äta sin mat på grund av smärta och ett förändrat beteende som att dra sig undan.

Många katter drabbas av tandresorption

Mer än var tredje katt är drabbad av tandsjukdomen tandresorption, som tidigare kallades FORL. Det är en mycket smärtsam sjukdom som bryter ned tandens emalj och blottar tandvävnaden, där det sedan uppstår hål i tänderna. Varför katter får denna nedbrytning på tänderna är okänt. Vid en veterinärundersökning under narkos behöver katten röntga tänderna där man i många fall behöver avlägsna de skadade tänderna.

Hur kan tandproblem behandlas?

Har katten mycket plack och tandsten, kan det avlägsnas med hjälp av professionell tandrengöring, vilket en veterinär gör genom att polera tänderna. Det går även att förebygga tandproblem genom att borsta kattens tänder med en djurtandborste eller en barntandborste för att själv minimera att det bildas allt för mycket plack och tandsten. Vid funderingar är det alltid klokt att kontakta en veterinär för rådgivning.