Tips för dig som vill skaffa kattunge

Ett sällskapsdjur finns i ca 34 procent av de svenska hemmen och det populäraste husdjuret är katten följt av hunden. Katten är ett självständigt djur men behöver sällskap, kärlek, aktivitet och rätt mat för att må bra och trivas. Vi har samlat ihop bra tips för dig som vill skaffa kattunge!

Vad behöver du skaffa innan kattungen kommer hem?

Du kommer att behöva en del saker innan kattungen kan välkomnas i ditt hem. Transportbur, kattleksaker, skålar för färskt vatten och kattmat (inga matrester). Du behöver också ordna en kattlåda där katten kan göra sina behov och en skopa att rensa den med. En klösbräda är väldigt bra att katten vänjer sig vid för att vässa sina klor, risken finns annars att dina möbler får agera klösbräda.

Checklista Ny Kattunge:

  • Transportbur
  • Mat och Vatten skålar
  • Kattleksaker
  • Kattlåda
  • Klädbräda
  • Kattsand
  • Kattmat

När din kattunge kommit hem

När kattungen väl kommit hem behöver den lite lugn och ro för att bekanta sig med miljön och människorna i hemmet. När katten är redo är det dags att visa var mat och kattlåda finns. En kattunge äter och sover mycket och det behöver den för att växa bra. Katten ska ha färskt vatten och få rätt kattmat, en kattunges matsmältningssystem är känsligt och katten behöver mat med mycket näring.

Lär dig förstå katten

En katt kommunicerar med dig på sitt eget sätt, en del katter är ganska tysta och andra jamar högljutt för att få din uppmärksamhet. Var inte orolig, du kommer att lära dig att förstå om katten vill leka, ha mat eller om den vill bli klappad. När katten spinner är det ett tecken på att den är nöjd och trygg, om katten fräser eller morrar känner den sig hotad och den bör då få vara ifred.