Vårtips för dig som har katt

Våren är en härlig tid för både människor och djur. Katter kan bli lite extra aktiva under våren, särskilt de som är könsmogna och inte kastrerade. För att slippa oönskade kattungar och ännu fler katter som hamnar på katthem för att deras ägare tröttnar på dem och slänger ut dem, är det lag på att alla katter som vistas ute ska vara kastrerade eller steriliserade.

Försäkra och vaccinera din katt

Oavsett om din katt är ren innekatt eller utekatt är det viktigt att du ser till att vaccinera katten och även tecknar en försäkring. Vaccineringen skyddar katten mot kattsnuva och kattpest som är en dödlig sjukdom om den inte upptäcks och behandlas på ett tidigt stadium. Skadar katten sig kan veterinärräkningen landa på tiotusentals kronor om katten inte är försäkrad. En kattförsäkring kostar inte många hundralappar om året och är en billig livförsäkring för katten.

ID-märkning hjälper katten att hitta hem

Alla katter kan komma bort och om det händer kan en ID-märkning hjälpa katten att hitta hem igen. Katter kan hoppa in i bilar och åka med flera mil från hemmet. När de söker sig till människor för att få mat, går det att spåra vem som äger katten via ID-märkningen. När du ska ID-märka katten är det viktigt att du registrerar ID-märkningen hos Jordbruksverket så att det går att koppla ihop kattens ID-nummer och dig som ägare.

Kattsäkra balkongen eller uteplatsen

En innekatt uppskattar ofta att få tillgång till en kontrollerad utemiljö, till exempel en nätad balkong eller nätad rastgård, under våren och sommaren. Om du bor i lägenhet och bor på andra våningen eller högre upp är du enligt lag skyldig att se till att inte katten kan trilla ned från balkongen. Katter är duktiga på att klättra och behöver inte ett särskilt stort utrymme för att kunna tränga sig igenom, så se till att nätet kommer tillräckligt nära väggar och balkongräcken. Lämna aldrig katten utan uppsikt på balkongen eller uteplatsen eftersom de kan fastna och skada sig.