Vildkatter dödas för att rädda inhemska djurarter

Är du en kattfantast? Då är det säkert inte så roligt att behöva höra att ungefär två miljoner katter ska avlivas i Australien. Anledningen till det är att de hemlösa katterna anses vara det största hotet mot landets inhemska djurarter, så som kortnäst punggrävling och olika sorters råttor, däribland opossumråtta.

Mängder av vildkatter i Australien

Katterna som ska avlivas är såklart inte tamkatter i människors hem, utan delar av den enorma mängden vildkatter som finns i landet. Sammanlagt har Australien upp till sex miljoner vildkatter. Precis som andra katter är de jägare av rang, inte minst av fåglar och mindre vilt. I Nya Zeeland pågår samma diskussion, men då främst på grund av hotet mot landets fåglar.

Vildkatter från 1600 och fram till idag

Idag finns vildkatter i nästan alla delar av Australien. Man tror att de kom dit för första gången under 1600-talet. Sedan dess ska ungefär 20 däggdjursarter i landet ha blivit utrotade på grund av kattens jaktvanor, åtminstone om man ska tro på Gregory Andrews, som är nationell kommissionär för hotade arter. Vildkatter uppges dagligen döda fler än en miljon fåglar och cirka 1,7 miljoner reptiler i landet.

Rätt eller fel?

Just nu pågår det en stor diskussion kring huruvida det är rätt eller fel att ta död på så många vildkatter. Sedan planen om avlivningarna presenterades under 2015 har många djurrättsaktivister satt sig emot det, bland andra musikern Morrissey och sångerskan Brigitte Bardot. Samtidigt menar andra att man också måste ta tillvara på de inhemska arterna som befinner sig under hot.